Informasjon og linker
 

     

 
   
 
   
 
   
 
 
 Gran Canaria 
Div. info  
 
Kart
D.norske skolen
Dyr og insekter  
Flyplassen
Historie  

Hoteller

Jardin Botanico  
Julekrybber
Kongepalme N  
 Landbruk
Langtidsferie
Mat
Museer  
Planteliv
Reiseselskaper  
Rundtur på øya
Sjømannskirken  
Vann
Vær  
Webkamera
 
   
Steder
 
Amadores
Arguineguin  
Ayagaures N
Cuatro Puertas N
El Pajar N
Las Palmas
Puerto Rico  
Roque Nublo
San Bartolome  
San Nicolas
Santa Lucia  
Tejeda
Veneguera  
Linker
Start  
 
 
St art
   
 
 

 

 

Julekrybber - 'Belénes' 

 

Veneguera

 


Maria og Josef med Jesusbarnet i Veneguera.
25. desember hvert år.

 
Veneguera

Før jul lages det rundt på Gran Canaria såkalte 'julekrybber' - det vil si store og små tablåer eller scenebilder som beskriver det som skjedde for vel 2000 år siden. De kan vanligvis besøkes i førjulstiden og frem til 'Los Reyes Magos'-opptogene den 5. januar (den egentlige julefeiringen i spansk tradisjon foregår den 6. januar - de hellige tre kongers dag).

Tablåene i Veneguera er helt spesielle. Innbyggerne i landsbyen har lagt ned et meget stort arbeid gjennom året for å bygge opp området hvor dette finner sted. Den 25. desember hvert år viser de her - ikke bare hva som skjedde den gang - men også hvordan kanariene levde før turismen inntok øya.
Rollene spilles her av lokalbefolkningen.

Hvis du befinner deg på Gran Canaria denne kvelden, er dette en opplevelse du sent vil glemme.
Les mer her.


Julekrybber med modeller og figurer

Noen av disse tablåene er svært forseggjorte med nedskalerte hus, figurer, klær og gjenstander som gir et interessant innblikk i kanarisk kultur og tradisjon.

 


Et lite utsnitt fra julekrybben i Mogan.

 

Ingenio

Spesiell er julekrybben i steinmuseet i Ingenio (ikke langt fra flyplassen). Den dekker et areal på rundt et mål (tilsvarende en bra boligtomt) og viser - i tillegg til de vanlige religiøse motivene - scener og gjenstander fra forskjellige områder på Gran Canaria og de andre Kanariøyene. (Youtube-2016)


Las Canteras

På 'Las Canteras'-stranden i Las Palmas har en i desember de siste årene kunnet se en julekrybbe bestående av store sandskulpturer.

 

 


Et lite utsnitt fra krybben i Parque de San Telmo i Las Palmas

 


Utsnitt fra en annen julekrybbe i Las Palmas

 
Noe spesielt er det også å finne en liten julekrybbe i steinura ved foten av Roque Nublo - på toppen av øya:
 

 

 
   
Les mer om julekrybber her: Wikipedia (eng.)
Wikipedia (norsk)
Wikipedia (spansk)
 
 
 
   

All pictures
©
GN

   
 

www.otta2000.com
www.grancanaria2000.com
www.links4students.com
www.norwegen1.com

Geir Neverdal
 (Lektor)

 

 

(Vi har selvsagt ingen kontroll med innholdet på de sidene som det linkes til - men forsøker så langt som mulig å velge seriøse og nyttige nettsteder. Internettet er imidlertid i stadig 
forandring, av og til overtar enkeltpersoner og "bedrifter" i nettets "gråsone" nettadresser som tidligere har vist til nyttige og informative sider. Det forekommer dessverre også 
at nettsider blir "hacket" og får forandret innhold.  Dersom du finner feil - eller om noen av linkene her skulle peke til tvilsomme sider  vil vi gjerne få tilbakemelding slik at vi kan 
rette dette opp. Vi minner videre om at dette er en gratistjeneste og at vi selvsagt ikke kan ta noe ansvar for konsekvenser av mulige feil som måtte finnes på disse sidene 
eller de sidene det linkes til. Vær generelt kritisk til all informasjon du finner på Internett - og sjekk også med andre kilder dersom det er noe som er viktig for deg.)