Klikk her for et større kart over Gran Canaria.
Informasjon og linker
 

     


 
   
 
   
 
   
 
 
Gran Canaria   
Kart
D.norske skolen
Dyr og insekter  
Flyplassen
Historie  

Hoteller

Jardin Botanico  
Julekrybber
 Landbruk  
Langtidsferie
Mat
Museer  
Planteliv
Reiseselskaper  
Rundtur på øya
Sjømannskirken  
Vann
Vær  
Webkamera
 
Steder  
Amadores
Arguineguin  
Las Palmas
Puerto Rico  
Roque Nublo
San Bartolome  
San Nicolas
Santa Lucia  
Tejeda
Veneguera  
Linker
Start  
St art
   
 

 

 

   
Santa Lucia
(de Tirajana)

 

 

Santa Lucia de Tirajana er en av de mellomstore 'kommunene' (ayuntamientos) på Gran Canaria. Den strekker seg fra kysten, innover mot sentrum av øya.
Geografisk er den smal og langstrakt, kyststripa er bare vel 6 kilometer bred.
Folketallet har vokst - sammen med den økte turiststrømmen.  Det bor 67.000 her (2012) - en dobling fra 1990 til 2012.
Den sies å være en av de raskest voksende kommunene i Spania mht. folketall.

De viktigste byene/tettstedene er Santa Lucía de Tirajana,  Ingenio,  Vecindario, Doctoral og Pozo Izquierdo.

Kommunesentrumet heter også Santa Lucía de Tirajana og ligger ikke langt fra San Bartolomé et stykke inne på øya (Detaljerte kart finner du på denne linksiden)

De kystnære områdene får omtrent like lite nedbør som Maspalomasområdet - og gir et forholdsvis karrig inntrykk - bortsett fra de stedene som har vanningsanlegg.
I det saltholdige jordsmonnet er tamariskbusken en av de få vekstene som klarer seg bra.
I de høyereliggende delene finner en krattskog, palmelunder og noen eksemplarer av de store pinus canariensis-trærne, den kanariske furua.
Alleer med eukalyptustre er heller ikke uvanlige. Et resultat av den rollen Gran Canaria spilte som bunkringssted før Suezkanalen ble åpnet. Da gikk seilingsruten mellom Storbritannia og de australske koloniene rundt Sør-Afrika, - noe som førte til at en del vekster fra disse områdene også fant veien til Kanariøyene.

Dette kartet som viser administrativ inndeling av Gran Canaria er lånt fra Wikipedia.
 

Disse bildene er tatt under innhøstningsfeiringen i Santa Lucia (like før jul).
 

 

Byen Santa Lucia

ligger oppe i fjellene nord for Maspalomas - i nærheten av San Bartolomé. Det er en liten fredfylt landsby til vanlig - men i alle fall én gang i året (like før jul) samler tusenvis av mennesker seg her for å feire at markens grøde er i hus. Resultatet minner litt om en blanding av 17. mai, et stort landsbymarked og Titanofestivalen - men også med opptog og religiøse innslag.


Lite turister

Det hele foregår på dagtid og deltakerne er hovedsakelig lokale bønder og deres familier. Innslaget av turister er mindre her enn en kunne ha ventet siden avstanden til Maspalomas ikke er stort mer enn en time med bil
- Når sant skal sies er det imidlertid vanskelig å finne parkeringsplass i nærheten av sentrum under festlighetene - regn med å måtte gå et par kilometer til fots. Det er også umulig å kjøre gjennom byen  da opptoget sperrer den eneste gjennomfartsveien det meste av denne dagen. 

Dette bildet viser hvor trangt det kan være (bilen til venstre måtte løftes til side av 7-8 sterke karer før bussen kunne passere)
Bildet er tatt vel 2 kilometer fra sentrum og beskriver godt situasjonen langs veien, - flere kilometer på begge sider av Santa Lucia.


Museum

I den sørøstlige enden av Santa Lucia ligger er lite museum som er vel verdt et besøk. Det gir et godt og interessant innblikk i Gran Canarias historie og innbyggernes tidligere levesett. Selve museumsbygningen er også ganske spesiell noe bildet nedenfor viser.
I et av rommene henger bilder fra den svenske kongens besøk (i forbindelse med svensk Lucia-feiring).
 

En tidligere borgermester - med stor interesse for arkeologi startet innsamling av gravfunn og annet for vel førti år siden.
 

I nærheten av Santa Lucia ligger fjellformasjonen Fortaleza de Ansite (Ansitefestningen). Her utkjempet urinnvånerne og de spanske erobrerne det siste slaget om øya i 1483. Etter å ha innsett at kampen var tapt, kastet mange av krigerne seg i følge sagnet i døden. De foretrakk det framfor å underkaste seg fremmed herredømme.

Den 29 april hvert år finner en minnefeiring sted: "Fiesta de Ansite"

 

Mat
 

Bak museet ligger en restaurant som mange turister besøker
- men dersom du vil gjøre som lokalbefolkningen kan du prøve det serveringsstedet som ligger i andre enden av byen (nærmest San Bartolomé) på sørsiden (dalsiden) av veien - de har gode kanariske poteter med "Mojo"-saus - kan godt spises for seg - eller sammen med skinke og ost.


Økonomisk grunnlag


Tradisjonelt jordbruk har utgjort det økonomiske grunnlaget for Santa Lucia-distriktet i tillegg til frukttrær, mandeltrær og noen oliventrær.
Midt på 1900-tallet startet tomatproduksjonen i kystsonen . Dette førte til en viss tilflytning og småbyer som Vecindario og Doctoral vokste frem nede ved kysten. Etter hvert gikk en over fra frilandsdyrking av tomater til veksthusdyrking og en fikk bedre opplegg for kunstig vanning.
En viktig økonomisk faktor har utviklingen av turismen i nabodistriktet (området som administreres fra San Bartolomé de Tirajana, d.v.s. Maspalomas m.m.) vært. Dette har skapt mange arbeidsplasser også for nabodistriktene.

 

 

 
Oversikt
Start Jardin Botanico Reiseselskaper   Amadores Santa Lucia
Kart Julekrybber Rundtur på øya   Arguineguin Tejeda
Den norske skolen Landbruk Sjømannskirken   Las Palmas Veneguera
Dyr og insekter Langtidsferie Vann   Puerto Rico Linker
Flyplassen Mat Vær   Roque Nublo Start
Historie Museer Webkamera   San Bartolome  
Hoteller Planteliv     San Nicolas  
 Start

All pictures
©
GN

www.norwegen1.com
www.grancanaria2000.com
www.links4students.com
www.otta2000.com
Geir Neverdal
 (Lektor)

 

(Vi har selvsagt ingen kontroll med innholdet på de sidene som det linkes til - men forsøker så langt som mulig å velge seriøse og nyttige nettsteder. Internettet er imidlertid i stadig 
forandring, av og til overtar enkeltpersoner og "bedrifter" i nettets "gråsone" nettadresser som tidligere har vist til nyttige og informative sider. Det forekommer dessverre også 
at nettsider blir "hacket" og får forandret innhold.  Dersom du finner feil - eller om noen av linkene her skulle peke til tvilsomme sider  vil vi gjerne få tilbakemelding slik at vi kan 
rette dette opp. Vi minner videre om at dette er en gratistjeneste og at vi selvsagt ikke kan ta noe ansvar for konsekvenser av mulige feil som måtte finnes på disse sidene 
eller de sidene det linkes til. Vær generelt kritisk til all informasjon du finner på Internett - og sjekk også med andre kilder dersom det er noe som er viktig for deg.)