Store norske leksikon   Wikipedia

links4students.com | otta2000.com | grancanaria2000.com | norwegen1.com

Oppdatert: 3. mai 2021

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gran Canaria 

Div. info

 

 

Kart


Avokado
NY
Den.norske skolen

Dyr og insekter

Flyplassen

Historie

Hoteller

Jardin Botanico

Julekrybber

Kamel

Kongepalme

Landbruk

Langtidsferie

Leiebil

Mat

Mango
Museer

Planteliv

Reiseselskaper

Rundtur GC

Sjømannskirken

Vann

Vær

Webkamera

 

 

Steder

 

Agüimes NY
Amadores

Arguineguin
Artenara

Ayagaures

Cuatro Puertas

El Pajar

Ingenio NY
Las Palmas
Maspalomas

Mogan NY
Puerto Rico

Puerto de Mogan NY
Roque Nublo
NY

San Bartolome

San Nicolas

Santa Lucia

Tejeda

Veneguera

Linker

Start

 

 

Gamle indeks-
sider

 

 

Puerto de Mogan

 

Blomsterprakt ved havna i Puerto de Mogan

Blomsterprakt ved havna i Puerto de Mogan.

 

Ved utløpet av Barranco de Mogan ligger Puerto de Mogan, en tidligere fiskerlandsby.

Før i tiden var det ikke mange hus her – noe dette bildet hos Archivo de fotografía histórica de Canarias viser. En stor bananplantasje dekket den gang det som i dag er byen Puerto de Mogan.

 

Innhold på denne siden:


Navnet «Mogan»
Framveksten av Puerto de Mogan
Kystveien mot Puerto Rico
Blomsterprakt
Utleie

Havna

Mat

«The golden shark»
«Faro de Punta del Castillete»

«Cañada de Los Gatos»
Kilder

 

Navnet «Mogan»

 

Det er flere teorier når det gjelder navnet.

Ordet kan ha sammenheng med «mocán». Dette er navnet på et endemisk tre som er finnes på Kanariøyene og Madeira. Det kan bli opptil 15 meter høyt og vokser i beltet mellom 300 og 1000 meter over havet.
Andre hevder det kan ha sammenheng med «
Tamogantacoran» fra urinnvånernes språk, det skal bety «la casa de Dios» (Guds hus). (Kilde)

 


Framveksten av Puerto de Mogan

Mogandalen var fra gammelt av utkant. Etter erobringen av øya (1483) brydde de nye makthaverne seg lite om distriktet. Grunnen til dette var sparsom tilgang på vann her, svært dårlige kommunikasjonsmuligheter og lange avstander til de viktigste byene og økonomiske sentrene på øya.

Området var egentlig jord som tilhørte den spanske kongen, såkalt «realengo» - og det var først et stykke ut på 1800-tallet at de som bodde der fikk råderetten til jorda.

 

De få innbyggerne levde av fedrift, litt jordbruk og fiske til eget bruk. Administrativt lå området lenge under skiftende myndigheter før distriktet ble en del av Tejeda-kommunen. Nærmeste sted som hadde en slags veiforbindelse til de andre byene på øya var Arguineguin.

 

Gjeter fra Mogan

Gjeter fra Mogan

Tegning lånt fra Wikipedia: English: Drawing of a sheperd from Mogán (Gran Canaria) wearing at this cumberband a "cuchillo canario" (Canary knife) traditional of the island, inside its sheath. Illustration contained in the book by René Verneau Cinq années de séjour aux Iles Canaries (1891), p. 215.

 

Kommunen Mogan ble utskilt fra Tejeda som eget sogn og administrasjonsområde i 1815.
Mot slutten av 1800-tallet gjennomlevde den unge kommunen – som resten av øya – en krise. Harde skatter, kaotisk lokal administrasjon og manglende evne hos bøndene til å betjene lån hos lokale långivere førte til konkurser i landbruket.

Situasjonen bedret seg litt før 1900, da engelskmenn innførte nye jordbruksmetoder og satte i gang med dyrking av tomater og bananer.

Da kom også behovet for bedre sjøtransport. Stranda mellom Paso del Rey i vest og la Cañada de los Gatos i øst ble «havneområde» for utskiping av produktene.

 

Rundt 1930 kom de første bilene til Puerto de Mogan. Da hadde de fått bygget en veiforbindelse fra kommunesenteret ned gjennom dalen til havna i Puerto de Mogan.
I 1931 besto bilparken i Mogan av 4 motorkjøretøy: To av merket Peugeot, en Overland og en Whippet. Dette forenklet utskipingen av landbruksprodukter som tomater og bananer. (Kilde)

 

I oktober 1954 ble nyveien vestover til La Aldea (San Nicolas) åpnet og med det ble det mulig å kjøre helt til Las Palmas langs vest- og nordkysten. Dette var imidlertid en strabasiøs og rasutsatt strekning.
 

Veiforbindelse østover mot Arguineguin måtte Puerto de Mogan vente enda noen år på, til 1957. (Kilde)

 

Rundt 1900 bygget Elder-Fyffes et stort lagerhus for lagring og pakking av produktene. Båtene måtte imidlertid klare seg uten en skikkelig havn til Marrero Rodríguez i 1940 startet konstruksjonen av moloen, et arbeid som stadig ble avbrutt av stormer og urolig hav. På nettstedet til Archivo de fotografía histórica de Canarias – kan du søke deg fram til dette fotoet av ytterste del av moloen i 1949.

 

På 80-tallet kom turismen for fullt - og med det den store utbyggingen av havna og havnekvadraturen i Puerto de Mogan. Et større område av sjøen ble her fylt opp og bebygd med lave hus som etterlignet populær arkitektur. Det hele beregnet på turister.

 

Puerto Rico var tidligere ute: Den første byplanen for et turistmål på Mogankysten ble godkjent i desember 1967.

 

Puerto de Mogan

 

I dag lever stedet av turismen, og med sin helt spesielle karakter. Noen hevder det minner litt om en miniutgave av Venezia med kanal, båter, blomster og særegen arkitektur.

Rundt havna ligger et stort antall restauranter. Utbudet av fisk er godt - fersk vare leveres daglig av de lokale fiskebåtene - og et måltid her, mens kveldssola synker i havet i vest, er kanskje ikke av de verste tingene å ta med seg?

 

Det er vakkert i Puerto de Mogan - og reiser en først til Gran Canaria bør en finne tid til et besøk. Veien hit er imidlertid - som tidligere nevnt - både smal og svingete hvis du kommer fra nordvest. Fra øst derimot, har en valget mellom motorveien eller den gamle kystveien fra Puerto Rico (- når den ikke er sperret av ras).

 

For den som ikke har leiebil og ikke ønsker å ta bussen kan det være mer avslappende å ta båt fra Arguineguin eller Puerto Rico.

 

Havna i Puerto de Mogan
Havna i Puerto de Mogan

 

Kystveien mot Puerto Rico - rasutsatt sted

Kystveien sett fra moloen

 

Kystveien mot Puerto Rico - spennende og vakker – men i dag (2020) stengt for all ferdsel

Like øst for Puerto de Mogan går den gamle kystveien opp i høyden og en kort strekning er den hogget inn i fjellveggen som på høyre side stuper ned i sjøen. Der den gjør en 90 graders sving under et fjelloverheng har en et praktfullt utsyn utover Puerto de Mogan og havet. Det var imidlertid ikke mulig å stoppe - svingen er uoversiktlig - og du kunne tidligere godt møte en av bussene fra Puerto Rico her. - Så sjåføren måtte konsentrere seg om veien og la passasjerene nyte utsikten :-).
Den smale og svingete kystveien utgjorde et voksende problem etter hvert som nye turistbedrifter kom til.
For å avlaste kystveien ble derfor en forlengelse av motorveien fra Arguineguin til Mogan bygget. Det meste av denne strekningen ligger i tunell.

I dag (2020) er denne strekningen av kystveien stengt med en høy mur (der pila peker på bildet over) på grunn av ras.  Dette skaper store problemer for syklister og gående da disse ikke kan benytte motorveien for å komme seg østover.

For å avhjelpe dette er det nå (2020) besluttet å bygge en ny veitunell forbi rasstedet - slik at den gamle kystveien kan åpnes igjen.

Kystveien mot Puerto Rico

Dette bildet er tatt med zoomobjektiv fra havnemoloen i Puerto de Mogan og viser muren som er satt opp for å stoppe syklister og fotgjengere fra å passere den svært rasutsatte strekningen.

 

 

Blomsterprakt

Puerto de Mogan er en oase av blomster og prydplanter av mange slag. Her nærbilde av en hawaiirose (hibiscus).

Puerto de Mogan er en oase av blomster og prydplanter av mange slag. Her nærbilde av en hawaiirose (hibiscus).

Hibiskus er en planteslekt i kattostfamilien. Den inneholder om lag 300 tropiske og to europeiske arter, både urter, trær og busker. (SNL)

En av disse (hibiscus cannabinus) dyrkes for øvrig som fiberplante i India og på Java. (Fibrene er like sterke som jutens og går i handelen som gambohamp eller javajute.)

 

 

Blomst

 

 

 

Utleie

En del av de toetasjes husene i kvadraturen som utgjør sentrum av Puerto de Mogan er utleieobjekter. Mange har takterrasser med utekjøkken og hagepreg.

 

Hus i kvadraturen i Puerto de Mogan

 

Havna

 

Havna i Puerto de Mogan

 

Havna i Puerto de Mogan er en såkalt «Blue Flag Marina» på ca. 36 000 m2 (≈ ca. 36 bra store eneboligtomter) - med plass for både de lokale fiskebåtene og fritidsbåter.

Den har 216 liggeplasser for fritidsbåter - opptil 45 m lange. Direkte billige er ikke disse – her kan du lese mer om avgiftene.

 

Havna i Puerto de Mogan

 

Mat

 

Stekte sardiner i Puerto de Mogan

Det ligger et stort antall restauranter i havnekvadraturen. Det er mye å velge mellom, men fiskerettene er vanligvis en sikker vinner.

Les mer om mat på Gran Canaria her.

 

 

Fisk i havnebassenget i Puerto de Mogan

I havnebassenget kryr det av fisk, både små og store. Her får den være i fred, det er ikke tillatt å fiske i dette området.

 

Undervannsbåt: «The golden shark»

 

Undervannsbåt: «The golden shark»

Forgjengeren, «The Golden Salmon» (den gylne laks), var i drift fram til 2001. Ifølge brosjyren gjennomførte den mer enn 20 000 tokt uten et eneste uhell – og ga slik over 600 000 personer en mulighet til å oppleve det marine livet i farvannet rundt Puerto de Mogan sør på øya.

I dag er den erstattet av «The Golden Shark» (den gylne hai) – en teknisk mer avansert båt.

Kapasiteten til den vel 18 meter lange og 108 tonn tunge båten er 42 passasjerer pluss et mannskap på to. Sikt til undervannslivet har turistene gjennom 60 cm store koøyer.

Den har seks elektriske motorer og surstoffreserver for tre dager.

På grunn av koronasituasjonen er driften midlertidig satt på vent (nov.2020.)

 

 

«Faro de Punta del Castillete»

 

Faro de Punta del Castillete. Fyrtårnet i Puerto de Mogan

Fyret i Puerto de Mogan betjener sammen med fyret på MaspalomasoddenFaro de Maspalomas») sørkysten av Gran Canaria.

 

«Faro de Punta del Castillete» er det spanske navnet på fyret som ligger høyt oppe på klippen vest for havna.

Det er en «moderne» bygning, reist mellom 1985 og 1995 – og tatt i bruk i 1996.

Fyret er ikke koblet til det offentlige elektrisitetsnettet, - nødvendig strøm skaffes av 6 solcellepanel med en batteribank i førsteetasjen.
Det automatiserte fyrlyktutstyret ble levert av svenske firma (AB Gas-accumulator og AB Svenska Gasaccumulator) og har en halogenlyskilde på 150 watt – noe som gjør fyret synlig 17 nautiske mil (31 km) til havs. (kilde)

Bygningen er også utstyrt med lynavleder, noe som vel kan være fornuftig i disse tider med økende stormfrekvens. Fyrene må fungere til alle tider – og særlig når det stormer som verst.

 

 

Puerto de Mogan - øvre del av byen

I den øvre del av Puerto de Mogan ligger flere store hoteller i den høyere prisklassen, bl.a. Radisson Blue og Cordial.

 

 

«Cañada de Los Gatos»

 

Cañada de Los Gatos

 

«Cañada de Los Gatos» ligger på østsiden av Mogandalen, like nord for havna. Navnet betyr noe sånt som «kattedalen» eller «katteravinen» (kilde)

Dette urinnvånerområdet har vært kjent for arkeologer siden 1800-tallet, men omfattende utgravinger her fant først sted i 2010 og 2012.

Det ble da gjort mange funn, både boliger og gravsteder er avdekket langs en strekning på flere hundre meter i dalsiden. Arkeologene identifiserte 19 husstrukturer, såvel korsformede som runde - i tillegg til huleboliger, gravhauger, gravhuler og steinkistegraver her.

 

 

Cañada de Los Gatos -ruiner

 

Cañada de Los Gatos -ruiner

Informasjon om åpningstider og priser (på svensk).

 

 

 


 

Kilder:

 

https://www3.gobiernodecanarias.org/medusa/wiki/index.php?title=Puerto_de_Mog%C3%A1n
http://www.grancanariapescaenred.com/puerto-de-mogan/un-poco-de-historia/
http://www.manolocardona.es/islas-canarias/gran-canaria/municipios/mogan/historia-mogan.html
https://es.wikipedia.org/wiki/Mog%C3%A1n
https://sobrecanarias.com/2009/01/18/puerto-de-mogan-una-pequena-venecia-canaria/
https://cabildo.grancanaria.com/mogan
http://toponimograncanaria.blogspot.com/2012/07/mogan.html
https://www.puertodemogan.es/es/marina/#servicios
https://es.wikipedia.org/wiki/Faro_de_Punta_del_Castillete
https://www.academiacanarialengua.org/palabra/mocan/
https://electra.biblioteca.ulpgc.es/category/digitalizaciones/mdc-memoria-digital-de-canarias/  (Mi Canaria)
http://www.arucas.org/modules.php?mod=portal&file=ver_gen&id=TmpZNE9RPT0=  (Humberto Pérez Hidalgo)
http://www.grancanaria.com/turismo/es/cultura/espacios-arqueologicos/canada-de-los-gatos/
https://es.wikipedia.org/wiki/Ca%C3%B1ada_de_los_Gatos
Mogan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gran Canaria Div. info

Steder


Kart
Avokado
Den norske skolen

Dyr og insekter

Flyplassen

Historie

Hoteller

Jardin Botanico

Julekrybber

 

Kamel

Kongepalme

Landbruk

Langtidsferie

Leiebil

Mango
Mat

Museer

 

Planteliv

Reiseselskaper

Rundtur GC

Sjømannskirken

Vann

Vær

Webkamera

 

 

Agüimes NY
Amadores

Arguineguin
Artenara

Ayagaures

Cuatro Puertas

El Pajar

Ingenio NY
Las Palmas
Maspalomas
Mogan
NYPuerto Rico
Puerto de Mogan NY
Roque Nublo
NY

San Bartolome

San Nicolas

Santa Lucia

Tejeda

Veneguera

Linker

Start

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gamle indeks-sider

 

 

All pictures
©
Geir Neverdal
unless otherwise specified

 

www.otta2000.com
www.grancanaria2000.com
www.links4students.com
www.norwegen1.com

Geir Neverdal
 (Cand. philol./Lektor)

 

Jeg har selvsagt ingen kontroll med innholdet på de sidene som det linkes til - men forsøker så langt som mulig å velge seriøse og nyttige nettsteder. Internettet er imidlertid i stadig forandring, av og til overtar enkeltpersoner og "bedrifter" i nettets "gråsone" nettadresser som tidligere har vist til nyttige og informative sider. Det forekommer dessverre også at nettsider blir "hacket" og får forandret innhold.  Dersom du finner feil - eller om noen av lenkene her skulle peke til tvilsomme sider, vil jeg gjerne få tilbakemelding slik at jeg kan rette dette opp. Jeg minner videre om at dette er en gratistjeneste og at jeg selvsagt ikke kan ta noe ansvar for konsekvenser av mulige feil som måtte finnes på disse sidene eller de sidene det linkes til. Vær generelt kritisk til all informasjon du finner på Internett - og sjekk også med andre kilder dersom det er noe som er viktig for deg.