Store norske leksikon   Wikipedia

links4students.com | otta2000.com | grancanaria2000.com | norwegen1.com

Oppdatert: 1. september 2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gran Canaria 

Div. info

 

 

Kart

Den.norske skolen

Dyr og insekter

Flyplassen

Historie

Hoteller

Jardin Botanico

Julekrybber

Kamel

Kongepalme

Landbruk

Langtidsferie

Leiebil

Mat

Museer

Planteliv

Reiseselskaper

Rundtur GC

Sjømannskirken

Vann

Vær

Webkamera

 

 

Steder

 

Amadores

Arguineguin
Artenara NY

Ayagaures

Cuatro Puertas

El Pajar

Las Palmas
Maspalomas

Puerto Rico

Roque Nublo

San Bartolome

San Nicolas

Santa Lucia

Tejeda

Veneguera

Linker

Start

 

Rundtur på Gran Canaria

Side I, II, III, IV

 

 

Ved å holde pekeren over f. eks "Arguineguin" på kartet vil du kunne 
klikke deg videre til sider med informasjon om dette stedet.


Kartet over gir en grov oversikt .
(NB! Gode detaljerte og søkbare nettbaserte kart over Kanariøyene finner du her)
Du får vanligvis et forholdsvis detaljert papirkart med når du leier bil, bra kart kan også kjøpes i noen av kioskene.

 

Ny vestkystvei mellom Andén Verde og Aldea San Nicolás
er nå (2018) åpnet

Fra Agaete til El Risco må en fremdeles kjøre den gamle veien.

Den nye veien mellom Andén Verde og Aldea San Nicolás er ferdig. (Andén Verde ligger omtrent midtveis mellom Agaete og Aldea San Nicolas,litt sør for Risco.)
Høsten 2016 ble denne strekningen av den gamle vestkystveien stengt for godt - og med det er en av de farligste veistrekningene på Gran Canaria historie!

Resten av vestkyststrekningen

Arbeidet med ny vei på resten av vestkyststrekningen til Agaete er nå i gang (2020). Planlagt byggetid er 70 måneder.

(Kilde1)
(Kilde2)
(Kilde3)

 

 

 

 

 

 

Innhold på denne siden:

 

 

 

 

 

 

Første etappe
Østkysten

Flyplassen
Las Palmas

 

 

 

 

 

NB! Gode detaljerte og søkbare kart over Kanariøyene finner du her.

 

 

 

 

 

 

For den som har leiebil kan det være en god ide å sette av en dag til en tur rundt øya. Det er imidlertid en fordel å ha litt erfaring fra bilkjøring i utlandet - og det bør legges til at dersom du er ukomfortabel med kjøring på norske Vestlandsveier som f.eks. fjellovergangen mellom Aurland og Lærdal er det kanskje lurt å unngå vestkysten av Gran Canaria og enkelte av strekningene inne på øya.

Følg også godt med på værmeldingen før du legger i vei - det er en strekning sør for Agaete på vestkysten som sperres av når det regner - på grunn av risikoen for steinsprang og ras. Her er det ingen omkjøringsmuligheter - så den raskeste veien tilbake til Maspalomas eller Puerto Rico - om en skulle være på vei sørover fra Galdar når denne strekningen blir stengt - er da faktisk helt tilbake til Las Palmas og motorveien videre sørover østkysten.
Beregn også rikelig med tid for turen, - fra Agaete til Mogandalen er det meste av veien smal og svingete med ganske store høydeforskjeller.

Sentrum av Puerto Rico med rundkjøringene

Første etappe: Puerto Rico - Las Palmas
 

Vi starter denne rundturen i Puerto Rico, tidlig om morgenen. Trafikken er da ikke så stor - mange har vært oppe sent og tøyer gjerne tida i senga litt når de har ferie. Ta med vann og mat til en liten piknik på veien. Glem ikke fotoutstyr - det blir garantert mange fotomuligheter i løpet av dagen.
Hvis du ikke har fylt bensin/diesel kan du gjøre det i Arguineguin, det ligger også flere bensinstasjoner langs motorveien.

Arguineguin sentrum

Den første etappen følger kystveien fra Puerto Rico gjennom Arguineguin til Maspalomas, veien er noe svingete, men forholdsvis bred og gir fint utsyn utover sjøen flere steder (- Et raskere alternativ er å kjøre motorveien fra Arguineguin).

GC 500 - Kystveien like øst for El Pajar - til høyre i det fjerne skimtes Faro og Maspalomas

 

GC 500 like ved Playa de las Carpinteras

En av de mange golfbanene ligger på begge sider av kystveien like vest for Maspalomas.


Gjennom Maspalomas og Playa del Inglés kan trafikken være tettere, men tidlig på dagen skulle det gå greit.

Mellom motorveien og sjøen ligger San Augustin og Bahia Feliz. I dette området bygde svenskene opp det som etter hvert skulle bli en milliardindustri - pakketurene til Gran Canaria:

Ved juletider i 1957 landet et fly fra det svenske selskapet TSA (Transair Sweden) på Gandoflyplassen et par mil sør for Las Palmas.
Om bord var de 54 første flybårne charter-turistene som kom til øya. Til å begynne med var Las Palmas målet, men etter en tid valgte de fleste turistmaskinene i sør.

 

Østkysten
 

Et stykke nordøst for Playa del Inglés kan du svinge inn på motorveien og følge denne helt til Las Palmas. Denne strekningen blir en ren transportetappe, de fleste kom jo denne veien fra flyplassen.

Det er gjort en god del for å pynte opp med blomsterbeplantninger og palmer langs motorveien. Kunstig vanning holder liv i beltet nærmest veien - men løfter en blikket litt, ser en hvilken utfordring det må ha vært å drive jordbruk her tidligere. Rester av steinsatte vanningsanlegg og møysommelig ryddete jordstykker vitner om det.

Landbruk i sør - uten kunstig vanning - er en risikosport

 

Langs motorveien og i nærområdene innenfor ligger landsbyer og større byer som også er verdt et senere besøk, Vecindario (tomatmuseum), Agüimes, Ingenio med bl.a.  sitt steinmuseum (og julekrybben), Cuatro Puertas - og Telde, den nest største byen på Gran Canaria med et interessant gammelt sentrum og fødestedet til den spanske politikeren og diplomaten Fernando Leon y Castillo (det er i dag et lite museum).

Ute ved kysten ligger Arinaga med sin vakre strandpromenade, kalkmuseum og skulpturpark.

Arinagas skulpturpark - marine vesen i stor størrelse langs strandpromenaden.


Flyplassen

Litt før Telde passerer du flyplassen ved Gandobukta hvor Ramon Franco i 1926 landet med sjøflyet Plus Ultra. Han fløy videre til Brasil og Buenos Aires i Argentina – det var den første flyvningen mellom Spania og Amerika!

Flyplassen ved Gandobukta.
 

- og et stykke før Las Palmas: IKEA (med svenske kjøttboller og Ahlgrens bilar - for den som må ha dét).

Havna i Las Palmas med noen av oljeplattformene som er inne for service.

Når du nærmer deg Las Palmas deler motorveien seg - du kan enten ta til venstre og kjøre utenom sentrum langs GC3 - eller fortsette GC1 langs sjøen inn mot sentrum (Avenida de Canarias) og derfra følge GC2 vestover. Avenida de Canarias er en av de vakreste strekningene på denne siden av øya.
 

Las Palmas
 

Inn mot Las Palmas tetner trafikken til og det kan være tendenser til kødannelse på motorveien. Ta det med ro når du nærmer deg sentrum (motorveien går langs kysten helt inn til sentrum av byen) og følg med på skiltene så går det greit å komme videre vestover. Det er tofelts vei gjennom byen og motorvei et godt stykke langs nordkysten også.
Like før du svinger vestover har du flott utsikt over havna i Las Palmas. Her ligger det ofte cruiseskip, oljeplattformer og andre båter som bunkrer for seilinger over Atlanteren, nordover til Europa eller videre sørover Afrika-kysten.

Kopien av karavellen Niña III ved Museo Elder (teknisk museum i Las Palmas)

Se nærmere på Las Palmas en annen gang. La Casa de Colon (huset til Colombus), Castilla de la Luz (festningsanlegg fra det 16. århundre), El Museo Canario, Canterasstranden, Museo Elder, innkjøpsgater, gallerier og konserter m.m. kan du utsette til senere - ellers vil hele dagen gå med her i byen.

Neste etappe: Nordkysten

Litt vest for Las Palmas vil også omkjøringsveien GC3 komme inn på GC2.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gran Canaria Div. info

Steder


Kart

Den norske skolen

Dyr og insekter

Flyplassen

Historie

Hoteller

Jardin Botanico

Julekrybber

 

Kamel

Kongepalme

Landbruk

Langtidsferie

Leiebil

Mat

Museer

 

Planteliv

Reiseselskaper

Rundtur GC

Sjømannskirken

Vann

Vær

Webkamera

 

Amadores

Arguineguin
Artenara NY

Ayagaures

Cuatro Puertas

El Pajar

Las Palmas
Maspalomas

Puerto RicoRoque Nublo

San Bartolome

San Nicolas

Santa Lucia

Tejeda

Veneguera

Linker

Start

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

All pictures
©
Geir Neverdal
unless otherwise specified

 

www.otta2000.com
www.grancanaria2000.com
www.links4students.com
www.norwegen1.com

Geir Neverdal
 (Cand. philol./Lektor)

 

Jeg har selvsagt ingen kontroll med innholdet på de sidene som det linkes til - men forsøker så langt som mulig å velge seriøse og nyttige nettsteder. Internettet er imidlertid i stadig forandring, av og til overtar enkeltpersoner og "bedrifter" i nettets "gråsone" nettadresser som tidligere har vist til nyttige og informative sider. Det forekommer dessverre også at nettsider blir "hacket" og får forandret innhold.  Dersom du finner feil - eller om noen av lenkene her skulle peke til tvilsomme sider, vil jeg gjerne få tilbakemelding slik at jeg kan rette dette opp. Jeg minner videre om at dette er en gratistjeneste og at jeg selvsagt ikke kan ta noe ansvar for konsekvenser av mulige feil som måtte finnes på disse sidene eller de sidene det linkes til. Vær generelt kritisk til all informasjon du finner på Internett - og sjekk også med andre kilder dersom det er noe som er viktig for deg.